Kuvaus

Käytä kuvauksessa luovuutta, tuo videossa esiin omaa osaamista ja taitoja. Kuvauksen voi toteuttaa joko yksin tai ystävän avulla. Videoon voit paitsi kuvata itseäsi, käyttää siinä myös esimerkiksi kuva- tai videomateriaalia omasta työstäsi. 

Kuvaa video saatavilla olevilla välineillä. Oman puhelimen kamera käy oikein hyvin . Aseta puhelin tai kamera tarkoituksenmukaiselle korkeudelle ja etäisyydelle. Kuvauksessa voi käyttää hyödyksi omaa erikoisosaamista ̶kännykkäkameran tai digikameran ohella voit käyttää mahdollisuuksien mukaan vaikkapa drone-kuvaa tai 360-kameraa.

Kuvausympäristö

  • Pyri kuvaamaan mahdollisimman hiljaisessa ympäristössä. Turhat äänet vievät huomion pois kerronnasta.

  • Järjestä riittävä valaistus. Asetu tarpeeksi valoisaan paikkaan, ja suosi mahdollisuuksien mukaan luonnonvaloa.

  • Kameran tulisi olla silmiesi korkeudella, jotta et kuvaa liian ala- tai yläkulmasta.

  • Videon taustan tulisi olla mahdollisimman neutraali ja rauhallinen, jotta videon katsoja voi rauhassa keskittyä puhujaan.

Esiintyminen

Pyri rentoon, luontevaan ja asialliseen esiintymiseen. Pidä käsikirjoitus lähellä, mutta opettele kirjoittamasi teksti ulkoa siten, että tarvittaessa tekstin soveltaminen sujuu ilman keskeytyksiä. Videon editointivaiheessa on mahdollista leikata pois pieleen menneet osat. Mikäli sinun on vaikea muistaa teksti ulkoa, tutustu verkosta löytyvään maksuttomaan CuePrompter-teleprompteriin. Teleprompteri lähettää tekstiä haluamallasi nopeudella tietokoneesi ruudulle. Pyri kertomaan tarinasi kuin puhuisit toiselle ihmiselle kasvotusten.

Neuvoja esiintymisjännitykseen

  • Opettele videota varten kirjoitettu käsikirjoitus ulkoa. Kirjoitettu teksti saattaa helposti kuulostaa kankealta ja paperinmakuiselta, joten se kannattaa opetella muiden puuhien lomassa. Tällä tavoin teksti muuntuu luontevaksi ja omaan suuhun sopivaksi. Kun tekstin on opetellut ulkoa, on hyvä testata sitä vielä tutun henkilön kanssa ennen videon kuvausta. Sillä tavoin saa arvokasta palautetta asiasisältöön mahdollisesti jääneistä epäselvyyksistä.

 

  • Pohdi, kuinka olemuksesi välittyy kuulijalle. Anna oman persoonan tulla esiin. Pyri elehtimään normaalisti omalla tavallasi. Jännitys kerääntyy kehoon ja jäykistää sen helposti. Valitse mieluisin tapa saada keho hereille ja pois jännityksestä liikkeen avulla. 

 

  • Ole itsellesi armollinen. Kaikki ihmiset jännittävät, ja jännitys myös kertoo siitä, että olet tärkeän asian äärellä. Toisto on paras lääke ja auttaa poistamaan jännitystä.

 

  • Ota itsellesi kaikki tarvitsemasi aika. Alun tyhjät kohdat tai takeltelut saa editoitua pois. Tärkeintä on, että koet olevasi valmis ennen kuin aloitat. Jos sanat menevät sekaisin, pidä pieni tauko ja aloita sen jälkeen uudestaan tai aloita videon nauhoittaminen uudelleen alusta.

 

  • Muista hengittää! Vaikka video on lyhyt, pyri puhumaan rauhassa ja selvästi. Jos tuntuu, että et ehdi sanoa kaikkia suunnittelemiasi asioita käytettävissä olevassa ajassa, palaa vielä hetkeksi käsikirjoituksesi pariin ja mieti, miten sitä voisi tiivistää tai voisiko jotain jättää kokonaan pois.