Etusivu > Osaamisportfolio > Teksti
Tässä verkkojulkaisun osiossa avataan, kuinka oman osaamisen tunnistamisen tehtävät voivat toimia apuna työhakemuksen, omien verkkosivujen tai esimerkiksi LinkedInin osaksi liitettävän tekstin kirjoittamisessa.
Peilaa tekstissäsi aiemmin koottuja ajatuksia omasta osaamisestasi ja taidoistasi.
Käytät osaamisperustaista tekstiä apuna työnhaussa. Lue vastauksesi oman osaamisen tunnistamisen tehtäviin ajatuksella läpi. Alleviivaa kaikkein merkityksellisimmät ja tärkeimmät sanat ja lauseet, jotka kuvastavat sinua työntekijänä ja oman alasi ammattilaisena.
Mieti, mitä ovat muut digitarinavideon avainasiat:
Pohdi, mikä yhdistää alleviivaamiasi sanoja ja lauseita. Tämä toimii tekstisi ydinteemana. Työnhaun kannalta olennaisia ovat lisäksi ainakin nimesi, tutkintosi ja ammattinimikkeesi.
Mieti tekstin rakennetta: missä järjestyksessä kerrot listaamasi avainasiat.
Yksi tekstin perusrakenne on seuraava:
Luo tekstin perusrakenne esimerkin mukaisesti tai muokkaa sitä itsellesi sopivaksi.
Tekstin aloitus on tärkeä. Sen tarkoitus on herättää heti lukijan kiinnostus. Pidä aloitus lyhyenä ja selkeänä. Lukijan tulee ymmärtää heti alusta alkaen, mistä aiot kertoa.
Tekstissäsi voi olla myös jokin käännekohta tai avainhetki, jos ammatillinen kehityksesi sisältää sellaisen. Voit kertoa hetkestä, jona oivalsit jotain olennaista tai koit kehittyneesi osaajana. Näin voit osoittaa itsereflektion taitoja ja korostaa jotain tiettyä ammatillista vahvuuttasi. Mieti tarkasti, missä tekstisi kohdassa tämä avainhetki tukee parhaiten kokonaisuutta.
Kiinnitä huomiota lopetukseen. Tarkastele tekstin kokonaisuutta. Voisitko tiivistää tekstisi sisällöt lopuksi vielä yhteen lauseeseen? Haluat saada työnantaja kiinnostumaan sinusta tekijänä ja kutsumaan sinut haastatteluun. Lopetuksessa kannattaa siis puhutella lukijaa suoraan esimerkiksi mainitsemalla, että tulet mielelläsi haastatteluun keskustelemaan lisää. Voit myös mainita omat yhteystietosi.
Kirjoita tiiviisti. Tekstin pituuden olisi hyvä olla noin 200 sanaa, enintään yksi sivu väljästi aseteltua tekstiä. Jos tekstin ensimmäinen versio on turhan pitkä, lue teksti läpi ja mieti, toistetaanko sama asia moneen kertaan. Jätä tarpeettomat toistot pois. Jos teksti on vieläkin liian pitkä, karsi asioita ja jätä mukaan tärkein sisältö.
Tästä osiosta löydät konkreettisia vinkkejä osaamisportfolion hyödyntämiseen työnhaussa.
Elävä osaamisportfolio -opas
© Metropolia Ammattikorkeakoulu 2022
Julkaisija: Metropolia Ammattikorkeakoulu
Kirjoittajat: Sonja Immonen ja Johanna Wartio
Grafiikka: Katariina Rahkola
Sivuston visuaalinen suunnittelu ja tekninen toteutus: Katariina Rahkola ja Siiri Lundström
Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisuja
OIVA-sarja 53
Helsinki 2022
ISBN 978-952-328-338-1 (verkkojulkaisu)
ISSN 2490-2055 (verkkojulkaisu)
Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Tämä verkkojulkaisu on tuotettu osana Metropolia Ammattikorkeakoulun Living portfolio – muuttuvaan työelämään -hanketta (1.9.2020–15.6.2022), jota rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto ESR ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.