Kuva ja ääni

Kuvallinen esitys

Pohdi, kuinka haluat esittää visuaalisesti omaa osaamistasi. Ideoi, etsi ja kokoa kuvitusta omaan ammattiisi ja työhön liittyen: noin 10-20 kuvaa tai 1-3 minuuttia tarinaasi tukevia ja kuvittavia videoita. Kuvien tulee olla digitaalisessa muodossa, eli skannaa (tai valokuvaa) mahdolliset paperikuvat. Kokoa kaikki kuvat yhteen kansioon läppärillesi, pilvipalveluun tai muistitikulle. Jos valmiita kuvia ei ole, niin voit kuvata valokuvia tai kuvata videolle osaamisestasi ja työkokemuksistasi kertovaa videomateriaalia.

Etsi kuvia, jotka liittyvät työtehtäviisi, oppimiisi osaamisiin ja vaikka koulutukseesi sekä työhistorian käännekohtiin ja oivalluksiin. Voit halutessasi myös valokuvata tai skannata erilaisia työnäytteisiin liittyviä dokumentteja: tutkintotodistuksia, tunnustuksia, julkaisujasi, lehtileikkeitä, somepäivityksiä jne. sekä valmiita töitä ja tuotoksia.

Kuvien yhteys omaan ammattiin voi olla myös viitteellisempi: kuvissa voi näkyä työvälineitä tai työtiloja, kuva voi symboloida esimerkiksi tiettyyn työelämän vaiheeseen liittyvää kokemusta tai tunnetta. Kuvissa voi olla myös huumoria!

Huomioithan tekijänoikeudet. Käytä ensisijaisesti joko itse ottamiasi tai omista arkistoistasi löytyviä läheisten ottamia kuvia. Jos joudut etsimään kuva-aineistoa netistä, varmista, että kuvan tekijä on antanut kuvaansa käyttöoikeuden esimerkiksi Creative Commons -lisenssillä.

Ilmaisia tekijänoikeusvapaita kuvia löytää esimerkiksi Unsplash-verkkosivulta.

Ääni ja esiintyminen äänitallenteella

Käsikirjoituksen puhuminen ja tallentaminen digitaaliseen muotoon

Voit käyttää äänen tallentamiseen vaikkapa puhelimen audiotallennin-sovellusta. Tallennettuasi ääniraidan voit ladata äänitiedoston pilvipalveluun, esimerkiksi Google Driveen tai iCloudiin, tai siirtää sen puhelimelta kaapelin avulla tietokoneellesi.

Pyri rentoon, luontevaan ja asialliseen esiintymiseen. On hyvä pitää käsikirjoitusta lähellä, mutta opettele sisältö mieluiten ulkoa. Näin tarvittaessa tekstin soveltaminenkin sujuu ilman keskeytyksiä.

Neuvoja esiintymisjännitykseen

  • Opettele digitarinaa varten kirjoitettu käsikirjoitus ulkoa. Kirjoitettu teksti saattaa helposti kuulostaa kankealta ja paperinmakuiselta, joten se kannattaa opetella muiden puuhien lomassa. Tällä tavoin teksti muuntuu luontevaksi ja omaan suuhusi sopivaksi. Kun tekstin on opetellut ulkoa, on hyvä testata sitä vielä tutun henkilön kanssa ennen videon kuvausta. Sillä tavoin saa arvokasta palautetta mahdollisista sisällön epäselvyyksistä.

 

  • Pohdi, kuinka tarinasi välittyy kuulijalle. Anna oman persoonan tulla esiin. 

 

  • Ole itsellesi armollinen. Kaikki ihmiset jännittävät, ja jännitys myös kertoo siitä, että olet tärkeän asian äärellä. Toisto on parasta lääkettä ja auttaa poistamaan jännityksen.

 

  • Ota riittävästi aikaa äänitallenteen tekemiseen. Alun tyhjät kohdat tai takeltelut on helppo editoida pois. Jos puhuminen jännittää, ota pieni tauko ja aloita sen jälkeen uudelleen.

 

  • Muista hengittää! Vaikka ääniraita on lyhyt, pyri puhumaan rauhassa ja selvästi. Mikäli et ehdi sanoa kaikkia suunnittelemiasi asioita vaan aika loppuu kesken, palaa vielä hetkeksi käsikirjoitukseen ja mieti, miten sitä voisi tiivistää tai voisiko jotain jättää pois.